Skip to main content
Microsoft Viva & Debble

Microsoft Viva & Debble

Microsoft Viva is dé nieuwe aankondiging vanuit Microsoft. Maar wat is het precies? En wat kan het jouw bedrijf brengen? In dit blog vertelt Debble Product Owner Corné van Bunnik wat je kunt verwachten van Microsoft Viva en hoe het de digitale ervaring van jouw medewerkers kan versterken.

microsoft viva

Maar eerst, wat is Microsoft Viva eigenlijk? Viva verbindt een aantal verschillende onderdelen binnen Microsoft 365 om te zorgen voor een betere digitale ervaring voor de medewerker. Microsoft noemt Viva dan ook een Employee Experience platform. Viva bestaat uit vier onderdelen: Connections, Insights, Topics en Learning. Met de lancering van Viva geeft Microsoft een duidelijk signaal af; Employee Experience is niet alleen een belangrijk thema, het is de nieuwe standaard voor oplossingen rondom de digitale werkplek!

Vanuit Debble zijn we het daar natuurlijk roerend mee eens! Al sinds 2009 zijn wij bezig met het standaardiseren en vereenvoudigen van oplossingen binnen het Microsoft ecosysteem. Hierbij richten we ons op het bieden van een gebruiksvriendelijke en holistische ervaring die verschillende aspecten van de digitale werkplek verbindt. In ons trendrapport voor het Intranet in 2021 deelden we al onze visie op de belangrijkste onderwerpen voor het intranet in 2021. Hierbij stonden onderwerpen als Digital Employee Experience, Employee wellbeing en AI centraal als belangrijke pijlers voor het intranet van de toekomst. Met de komst van Viva laat Microsoft zien dat dit inderdaad dé onderwerpen zijn waar het de komende jaren om gaat draaien.

nieuwe mogelijkheden, Nieuwe kansen

De komst van Microsoft Viva betekent ook de komst van een hele hoop extra mogelijkheden in het Microsoft 365 platform. Laten we eens wat dieper duiken in de losse modules om goed te zien waar Debble en Viva elkaar goed aanvullen.

Viva Connections

Wat is het: een digitale hub waar nieuws, documenten en andere belangrijke zaken samenkomen. Beschikbaar in Microsoft SharePoint en Teams.

Viva Connections staat aan het hart van wat wij doen bij Debble, namelijk het samenbrengen en presenteren van belangrijke informatie die medewerkers in staat stelt dagelijks hun werk te doen.. Microsoft doet dit al jaren met behulp van Microsoft SharePoint maar met Viva komen deze mogelijkheden en een aantal nieuwe functionaliteiten ook beschikbaar in Microsoft Teams. Het succes van Viva Connections valt of staat bij het presenteren van relevante content. Zonder rijke content is het immers een lege huls! Hier komt Debble om de hoek kijken. Al jaren zorgen onze oplossingen dat het aanmaken van nieuws, documenten, kennis, vacatures of vaardigheden gemakkelijk te doen is, ook als je geen IT’er bent. Een van de nieuwe onderdelen van Viva Connections is het nieuwe persoonlijke dashboard. Debble heeft jarenlange ervaring met het bouwen van persoonlijke widgets in de Debble widgetzone. Met deze kennis kunnen we het Viva Connections Dashboard aanvullen met slimme widgets. Het intranet is het centrum van jouw digitale werkplek en daarmee ook het visitekaartje naar de medewerkers. Sluit de look and feed van Viva Connections niet helemaal aan bij de identiteit en huisstijl van jouw bedrijf? Microsoft Viva is straks ook te gebruiken in combinatie met Debble. Maak gebruik van het Debble platform in de Viva Connections app in Microsoft Teams. Combineer de kracht van Debble met de nieuwe onderdelen van Viva Connections in één krachtige oplossing.

Viva Insights

Wat is het: een dashboard dat zich richt op Employee Wellbeing. Het geeft inzicht in werk routines, work-life balance en hoe teams samenwerken.

In ons trendrapport voor 2021, gaven we al het belang aan van Employee Wellbeing. Met de enorme opkomst van thuiswerken, is het veel lastiger om het welzijn van medewerkers goed in de gaten te houden. Daarnaast brengt volledig digitaal werken voor veel medewerkers ook extra stress met zich mee en voelen ze zich vaak minder verbonden met het bedrijf en hun team. Viva Insights geeft medewerkers en bedrijven meer inzicht in het welzijn van zichzelf of teams. Het hebben van inzicht is natuurlijk pas stap 1. Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers helpt om techniek voor zich te laten werken? Hoe zorg je ervoor dat tools als Microsoft Teams en Microsoft Outlook voor jou werken in plaats van andersom? De inzichten uit Viva Insights bieden Debble geweldige kansen om nieuwe slimme oplossingen te bieden die medewerkers in het dagelijkse leven helpen hun werk te doen.

Viva Topics

Wat is het: Kennismanagement meets AI. Met behulp van AI brengt Topics ongestructureerde informatie uit verschillende plekken samen in zogenaamde Topics.

Kennismanagement is voor Debble geen onbekend terrein. Met Debble Knowledgebase zorgen we al jaren dat het centraal vastleggen en terugvinden van kennis steeds gemakkelijker wordt. Wij geloven dat het bieden van een duidelijke structuur en het aanbieden van slimme oplossingen rondom retentie, ervoor zorgen dat kennis optimaal geborgd wordt. Toch blijven er een aantal hardnekkige uitdagingen. Hoe zorg je er als bedrijf voor dat informatie uit projecten, e-mails, documenten of gesprekken geborgd wordt? En hoe maak je inzichtelijk wie wat weet binnen het bedrijf? Viva Topics kan daar een belangrijke rol in gaan spelen door automatisch content te koppelen aan onderwerpen (topics) en zo informatie uit diverse plekken samen te brengen. Helaas zijn veel van de mogelijkheden van Viva Topics nog niet beschikbaar voor niet-Engelstalige content. Dit neemt niet weg dat Debble en Viva Topics in de toekomst nauw gaan samenwerken. Zo zullen de Topic kaartjes hun weg gaan vinden naar het Debble platform zodat je ook vanuit Debble eenvoudig kan doorklikken naar meer informatie over een belangrijk onderwerp. Debble Knowledgebase zal een belangrijke rol blijven spelen in het gestructureerd weergeven van belangrijke informatie. Het gaat hier dan veelal om informatie met een formeler karakter waarbij een organisatie grip wil houden op de manier waarop het tot stand is gekomen en waar het vandaan komt. Daarnaast kan Debble Knowledgebase uitstekend dienen als input voor de AI van Viva Topics. Door een rijke bron te koppelen aan de AI, zal deze veel sneller leren wat relevante informatie is en wat niet. Kortom, met Debble als basis ben je in staat om méér te halen uit Viva Topics.

Viva Learning

Wat is het: brengt een LMS-ervaring naar Microsoft Teams. Volg trainingen of bekijk video’s om meer kennis op te doen.

Met Viva Learning is een mooie toevoeging aan de voorgaande producten. Naast het beschikbaar stellen van kennis, krijgen medewerkers ook de mogelijkheid om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Viva Learning begint met een aantal integraties. Daarnaast wordt het mogelijk voor andere aanbieders om eigen learning modules toe te voegen. Hier zien we een mooie rol voor Debble weggelegd. Debble kan niet alleen jouw bestaande LMS koppelen maar ook zelf content toevoegen aan Viva Learning. Denk bijvoorbeeld aan instructies over veilig samenwerking in Microsoft Teams. Iets wat weer goed aansluit bij de Debble Teams Governance module.

Microsoft Viva & Debble: een krachtige combinatie

Debble gelooft sterk in de kracht van het Microsoft 365 platform. Al jaren gebruiken we de sterke kanten van dit platform om mooie oplossingen te realiseren. Met Viva wordt het platform alleen maar beter, en daar zijn we heel erg blij mee! Net als voorheen zullen we de kracht van Viva in gaan zetten om een geweldige ervaring te bieden aan onze klanten en hun medewerkers.

Als Microsoft partner werken we nauw samen met Microsoft om nieuwe oplossingen te realiseren op het Viva platform. Benieuwd wat er allemaal aan zit te komen? Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven!

Debble Workplace