Skip to main content

Build cycle - Persoonlijke tijdlijn: iInformatie komt naar jou toe ! - 11 september 2021

Altijd op de hoogte zijn van onderwerpen die voor jou relevant zijn? Dan kan binnenkort !

Met de connectie met Viva Connections hebben we de mogelijkheid geïntroduceerd om pushnotificaties te versturen voor nieuwsberichten, richting iedereen of optioneel naar één of meerdere doelgroepen. Deze pushnotificaties komen binnen in Microsoft Teams, op de desktop of mobiel. Mocht je hem missen dan toont die ook in de Activity tab in Teams. Daarbij hebben we ook een persoonlijke tijdlijn geïntroduceerd binnen Workplace. Deze tijdlijn toont alle notificaties die zijn gestuurd vanuit nieuwsberichten, van de afgelopen week. Op deze manier is er voor de gebruiker één centraal overzicht met de meest belangrijkste nieuwsberichten die voor hem relevant zijn en die hij/zij eigenlijk moet hebben gelezen.

Bovenstaande functionaliteit zetten we niet zomaar aan, maar wordt geactiveerd op aanvraag. Schrijf je hiervoor in.


In deze build cycle zijn we bezig geweest met belangrijke een functionaliteit waardoor relevante content naar de gebruiker toe komt. Daarvoor hoeft hij/zij niks te doen, behalve te zorgen dat hij de juiste onderwerpen volgt. Deze onderwerpen worden reeds meegegeven aan de content binnen het Debble platform en bestaat uit:

  • Publicatiesites (communicatiekanalen)
  • Taxonomieset (gecontroleerde set aan onderwerpen, op elke pagina beschikbaar te maken. Maximaal 5 taxonomie sets mogelijk)
  • Kennisbank (categoriëen)

Het mooie is dat de informatie dus al aanwezig is. Nu alleen nog zorgen dat deze bij proactief bij de gebruiker terecht komt. Klinkt mooi, is het niet? Een gebruiker die alle relevante informatie op een presenteerblaadje krijgt aangereikt.

De persoonlijke tijdlijn speelt hierin een belangrijke rol. Dit is de plek waar gebruiker informatie te zien krijgt die voor hem/haar relevant is. Die informatie kan daar zijn neergezet, omdat de organisatie heeft bepaald dat het belangrijk is óf omdat de gebruiker onderwerpen volgt waarin deze informatie naar voren is gekomen. De tijdlijn wordt hiermee uitgebreid en nog persoonlijker. Het is de plek om up to date te blijven van alle relevante content.

Volgen van onderwerpen

Het volgen van onderwerpen kan op twee manieren. Ten eerste op een gestructureerde manier. Als organisatie kun je ervoor kiezen om content te kunnen laten volgen volgens de structuur van publicatiesites. Dat betekent dat medewerkers publicatiesites kunnen volgen en hiervan updates krijgen in hun persoonlijke tijdlijn, indien er nieuwe content beschikbaar is. Ten tweede kan het ook op een ongestructureerde manier. Daarmee laat je de structuur aan publicatiesites los en worden de taxonomievelden leidend. Hierbij kunnen medewerkers bepaalde onderwerpen volgen waardoor deze in hun persoonlijke tijdlijn zichtbaar wordt.

Daarnaast is het ook mogelijk als organisatie onderwerpen aan te bevelen om te volgen. Deze staan standaard ingevuld, maar kunnen wel door de gebruiker worden verwijderd.

Het volgen van onderwerpen kan rechtstreeks vanuit de persoonlijke tijdlijn van de medewerker. Hij/zij kan daar doorklikken naar een pagina waarop alle onderwerpen zijn te zien. Daarbij is direct inzichtelijk welke onderwerpen worden gevolgd en welke niet. Tevens is het mogelijk direct onderwerpen te volgen of te ontvolgen. De onderwerpen staan gegroepeerd weergegeven. Zo staan de publicatiesites bij elkaar en worden vervolgens de onderwerpen per taxonomieset getoond.

Uitbreiding tijdlijn

De tijdlijn bevatte alle pushnotificaties vnauit nieuwsberichten. Deze wordt uitgebreid met nieuwsberichten die voldoende aan de gevolgde onderwerpen, gestructuurd of ongestructureerd. We starten alleen met nieuwsberichten, omdat we eerst willen werken aan een goede systeem en een goede motor voor deze functionaliteit, alvorens we anders contentdragers toevoegen. Dat vereist andere kaartjes, die we later gaan toevoegen. Indien een nieuwsbericht via een pushnotifcatie zichtbaar wordt op de persoonlijke tijdlijn, wordt dat via een apart icoon weergegeven. Tevens worden bij het kaartje de onderwerpen aangegeven waarop het betrekking heeft en die de gebruiker volgt.

Tevens is het mogelijk om een nieuwsbericht opnieuw bovenaan in de tijdlijn te plaatsen. Een reguliere update van een nieuwsbericht zal er niet voor zorgen dat dat gebeurd. Dat dient specifiek te worden aangegeven bij het publiceren van een nieuwsbericht.

 Onboarding

Gebruiker gaan niet opeens vanuit het niets onderwerpen volgen. Zodoende willen we aandacht besteden aan de onboarding van gebruikers naar deze belangrijke functionaliteit. We willen zodoende gebruikers de mogelijkheden laten zien rondom het gebruik van de persoonlijke tijdlijn. We hebben reeds een onboardingflow, echter introduceren we hiervoor een eigen onboardingflow specifiek gericht op deze functionaliteit. Deze onboarding wordt eenmalig getoond als een gebruiker de homepagina bezoekt. Er wordt een popup getoond met een welkomsbericht. Vanuit dit bericht kunnen medewerkers direct onderwerpen volgen. Deze onboarding kan worden aangezet voor specifieke doelgroepen. Op deze manier is het mogelijk om met een kleinere groep te starten en langzaamaan uit te breiden.