Skip to main content

Hoe zet je een sterke interne communicatiestrategie op met een intranet?

Interne communicatie vormt het kloppende hart van elke organisatie. Het is de drijvende kracht achter betrokkenheid, efficiëntie en een sterke bedrijfscultuur. In de wereld van vandaag, waar teams verspreid zijn over verschillende locaties en thuiswerken de norm is, is een doeltreffende interne communicatiestrategie van cruciaal belang.

Een waardevol hulpmiddel om deze communicatiestrategie te versterken, is een goed opgezet intranet. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van interne communicatie en laten we je zien hoe een intranet een essentiële bouwsteen kan zijn voor jouw organisatie.

Waarom ook jij baat hebt bij sterke interne communicatie

Interne communicatie is essentieel in organisaties. Het maakt het verschil tussen een geoliede machine en chaos. Een onmisbare tool om van jouw interne communicatie een succes te maken, is een intranet. Zo'n intranet is een plek die je kan helpen om communicatieprocessen te stroomlijnen, samenwerking te motiveren en productiviteit een boost te geven. Kan je nog wat extra ideeën gebruiken om van jouw intranet een succes te maken? Je leest het zometeen!

Het belang van interne communicatie

Een sterke strategie zorgt voor meer betrokkenheid, productiviteit, samenwerking en een duidelijkere, sterke bedrijfscultuur. Door successen te delen en de stappen richting de bedrijfsdoelen te communiceren, voelen medewerkers zich deel van het geheel. Wanneer informatie zowel top-down als bottom-up niet voldoende doorstroomt, kan dit een hoop problemen met zich meebrengen. 
Voor wie van cijfers houdt: uit een onderzoek van Gallup blijkt dat medewerkersbetrokkenheid tot 21% meer rendement hebben. Miscommunicatie kan je dus medewerkersbetrokkenheid, productiviteit, motivatie en ook een pak geld kosten.

De rol van een intranet in interne communicatie

Hoe draagt een intranet dan bij aan zo'n sterke interne communicatie? Je kan een (sociaal) intranet zien als een afgeschermd netwerk binnen jouw organisatie. Het verbindt je met collega's en andere teams, zorgt voor meer transparantie en toegang tot informatie, het is dé plek om nieuws en updates te delen … Het is dus echt de start van jouw dag!

De communicatienoden van jouw organisatie

Voordat je een interne communicatiestrategie opzet, is het belangrijk om een goed zicht te hebben op de noden van jouw organisatie. Enkele vragen die je daarbij kunnen helpen:

  • Wat zijn de communicatiedoelen van jouw organisatie?
  • Wie is het (primaire) doelpubliek?
  • Tegen welke uitdagingen loop je momenteel aan?

Aan de slag! Een effectieve strategie opzetten

Nu je een duidelijk beeld hebt van de noden in jouw organisatie, kan je een strategie gaan bouwen. Ook hier hebben we een paar tips voor je:

  • Formuleer duidelijke doelen en doelstellingen. Wat wil je precies bereiken?
  • Maak een communicatieplan: dit doe je natuurlijk op basis van jouw doelstellingen. Zorg ook voor een goede contentkalender! Wat voor content ga je posten? Waar plaats je die content en wanneer?
  • Bepaal kanalen: welke kanalen ga je gebruiken om efficiënt informatie te verspreiden? Welke pagina's of structuur zal je gebruiken op het intranet?

De strategie uitvoeren

De uitvoering is natuurlijk minstens even belangrijk als de voorbereiding. Een paar stappen die je op weg kunnen helpen:

  • Het juiste platform: welk intranetplatform ga je gebruiken? Debble is natuurlijk onze tip, aangezien het de voordelen van een 'gewoon' intranet samenbrengt met een sociale insteek, support én de mogelijkheid om het intranet helemaal naar jouw hand te zetten zonder in te boeten aan gebruiksgemak.
  • Uitrol van het intranet: creëer een uitrolplan waar je ook awareness en training in verwerkt. Deze stap is echt essentieel als je een succesverhaal wilt maken van jouw (nieuwe) intranetomgeving!
  • Onderhoud jouw intranet: zonder updates en onderhoud, wordt het intranet meteen chaos.

Evaluatie

Nu jouw intranet up and running is, is het natuurlijk ook belangrijk om de resultaten te meten. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van KPI's, feedback van gebruikers … Zo weet je wat goed gaat en waar er nog verbeteringen mogelijk zijn.

Conclusie

Nu is het natuurlijk aan jou! Met een sterk sociaal intranet en een doordachte strategie zorg je voor tevreden werknemers, een goede interne communicatie én een duwtje in de rug voor jullie organisatie. Zit je nog met vragen of weet je niet waar te beginnen? Contacteer ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.voor een vrijblijvend gesprek of een demo.

Tot snel!